Zapraszamy na Wystawę - WYOBRAŹNIA FUNERALNA

Jaki mógłby być pogrzeb przyszłości oraz czym jest – lub mogłaby być – śmierć w życiu ludzi XXI wieku? Zapraszamy do galerii Dizajn BWA Wrocław na wystawę autorską Kuby Marii Mazurkiewicza pt. Wyobraźnia funeralna. Wobec polskiego prawa pogrzebowego 1959-2021.

Pogrzeb to według definicji Antoniny Ostrowskiej społeczna reakcja na śmierć. Na obecny obraz rytuału pogrzebowego miały wpływ złożone procesy, których nie da się zamknąć w jednoznacznych ramach czasowych. Kubę Marię Mazurkiewicza interesuje pogrzebowe, polskie „tu i teraz”, które ma swoje bezpośrednie źródło w obowiązującej od sześćdziesięciu dwóch lat, przestarzałej Ustawie z dnia 31 stycznia 1959 r. o cmentarzach i chowaniu zmarłych .

Od kilku lat przygotowywane są propozycje zmian w obszarze prawa pogrzebowego. Powstały co najmniej trzy projekty nowej ustawy, jednak zakres proponowanych modyfikacji wydaje się jedynie kosmetyczny. Wygląda na to, że skrajne skonwencjonalizowanie obrzędowości ostatniego pożegnania, ograniczyło naszą wyobraźnię i nie potrafimy pomyśleć szerzej, jaki mógłby być pogrzeb przyszłości oraz czym jest, lub mogłaby być, śmierć w życiu ludzi XXI wieku.  – Kuba Maria Mazurkiewicz

Wystawa jest eksploracją praktyk i rytuałów pogrzebowych w Polsce, w okresie od 1959 do 2021 roku oraz próbą zarysowania możliwych scenariuszy zmian w tym obszarze w XXI wieku. Na prezentację składają się cztery projekty, typy idealne futurystycznych rytuałów pogrzebowych. Utopijne wizje wynikają z wzorów obecnych w historii naszego kręgu kulturowego, zwyczajów praktykowanych w innych krajach Zachodu i zestawień z tendencjami obecnymi w analogicznych obszarach ludzkiego życia, na przykład w rytuale narodzin. W galerii Dizajn zaprezentujemy zbiór wątków, obrazów, danych, filmów i rysunków, między którymi rysują się połączenia budujące szeroką mapę sytuacji. Przenikanie się świata żywych i zmarłychŚmierć jako senŚmierć w sieci , czy Pogrzeb DIY  to tylko jedne z wielu wyobrażeń funeralnych polskiego pogrzebu przyszłości, podjętych przez Kubę Mazurkiewicza.

Artysta/kurator:  Kuba Maria Mazurkiewicz