Znów zmiana przepisów w związku z wystąpieniem stanu epidemii

Wydaje się, a nawet jest to pewne, że przepisy „w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii” pisane są na kolanie, robione sztuka dla sztuki bez głębszych przemyśleń ot tak aby napisać kolejne Rozporządzenie.

2.12.2020

Po czym to wnoszę otóż, w dniu 26 listopada 2020 r ukazuje się Rozporządzenie Rady Ministrów w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii (Dz. U. 2020 poz. 2091) weszło w życie 28.11.2020 r. Uchylone zostało pięć wcześniejszych rozporządzeń (Dz. U. z 2020 r. poz. 1797, 1829, 1871, 1917, 1931 i 1972). Dobrze się stało gdyż kolejne rozporządzenia wprowadzały lekki bałagan.

Minęło pięć dni i mamy kolejne Rozporządzenie w tym samym temacie (Dz. U. 2020 poz. 2132) wchodzące w życie 2 grudnia 2020 r., a uchylające te z przed tygodnia.

Czyż nie można było na spokojnie przeanalizować wszystkich aspektów i nie napisać jednego rozporządzenia powiedzmy 5 czy 6 grudnia. Rząd wprowadza klasyczny bałagan, zastanawiam się czy czytać to ostatnie rozporządzenia czy poczekać kolejny tydzień aż ukaże się kolejne. Sam nie wiem.

Aktualne przepisy prawne znajdują się w zakładce Prawo Funeralne