RODO - Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych

25 maja 2018 roku wchodzi w życie RODO (GDPR), czyli nowe unijne rozporządzenie dotyczące ochrony danych osobowych. Zmiany, jakie do tego czasu muszą wprowadzić firmy w krajach członkowskich są poważne, a w powietrzu wisi widmo wielomilionowych kar.

General Data Protection Regulation (GDPR), czyli Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych (RODO)  było opracowywane i dyskutowane przez cztery lata, a ostatecznie przyjęte zostało przez Parlament Europejski i Radę Unii Europejskiej w kwietniu 2016 r. Nowe wytyczne dotyczące ochrony danych osobowych wywrócą do góry nogami część procedur, jakie firmy działające w UE stosowały przez lata.

Polskie Stowarzyszenie Pogrzebowe wspólnie z naszym opiekunem prawnym Kancelarią Prawną i Podatkową FERRETTI-BĘNBENEK podjęło decyzję o wsparciu merytorycznym Państwa firm w kwestii wprowadzenia w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych.

Poniżej załączam Ankietę która wstępnie pozwoli naszym prawnikom ocenić – czy i w jakim zakresie powinniście Państwo podjąć działania w celu uniknięcia konsekwencji wadliwego wprowadzenia Unijnej Dyrektywy.

Po wypełnieniu ankiety proszę przesyłać mailem na adres: wojciech.ilkowski@ferretti-bebenek.pl  do mecenasa Wojciecha Ilkowskiego – koordynatora wdrażania RODO w Kancelarii FERRETTI-BĘBENEK. W ciągu jednego tygodnia od otrzymania wypełnionej Ankiety skontaktujemy się z Państwem celem uzgodnienia terminu i propozycji oferty na wdrożenie RODO.

Poniżej zamieszczamy pełny tekst Rozporządzenia oraz Dyrektywy

Ogólne rozporządzenie o ochronie danych

Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016_680

Krzysztof Wolicki