2004.11 II. Targi Funeralne MEMENTO 2004

Wielka wygrana wystawców

Targi nie były wielkie, ale przyciągnęły wielu zwiedzających. Policzyliśmy, że na warszawską  ekspozycję przybyli przedstawiciele bez mała 700 firm pogrzebowych i administratorów cmentarzy, nawet z najbardziej odległych od Warszawy regionów kraju. Mogło być ich więcej, gdyby nie nagłe pogorszenie pogody, co zawróciło z drogi wielu naszych kolegów. Mogło być też więcej – i zwiedzających, i wystawców – gdyby nie bojkot imprezy przez kilka osób wpływowych z naszego środowiska, które na użytek publiczny zachwalały trafny wybór miejsca i terminu ekspozycji, prywatnie zaś zniechęcały do udziału w nim. Szkoda, bo dysproporcja między liczbą wystawców a odwiedzających mogła być mniejsza, a goście mieliby szerszy przegląd oferty przemysłu pogrzebowego. Targi były dobrze zorganizowane, co jest zasługą członków naszego Stowarzyszenia, a w szczególności komisarza wystawy, Iwonę Mendin, wspomaganej ofiarnie przez dyrektora handlowego obiektu EXPO XXI Żanetę Berus, w sposób daleko wykraczający poza zakres służbowych obowiązków.

II. Targi Funeralne ”Memento” 2004 otworzyli oficjalnie: ich komisarz Iwona Mendin oraz ksiądz Biskup Piotr Jarecki któremu asystował Ksiądz Kanonik Tomasz Król. Jego Ekscelencja wezwał przedsiębiorców pogrzebowych do zaniechania niegodnych, nieetycznych praktyk pozyskiwania zleceń na organizację pogrzebu. Wskazał, nawiązując do inaugurowanych właśnie targów, że wszystko, co służy usprawnieniu i podniesieniu jakości ostatniej posługi – również w sensie technicznym i technologicznym – jest godne poparcia. Prominentny gość odwiedził stoiska, poświęcając je i błogosławiąc wystawcą.

W trakcie targowego bankietu wręczono grupie przedsiębiorców pogrzebowych i administratorów cmentarzy cenione certyfikaty ISO, poświadczające wprowadzenie w ich firmach unijnych norm jakości.