Poprawiony Rządowy Projekt Ustawy o cmentarzach i chowaniu zmarłych

Na stronach Rządowego Centrum Legislacyjnego ukazał się (z dnia 15.06.2022r) Projekt Ustawy o cmentarzach i chowaniu zmarłych. Projekt zawiera poprawki które wnosiły organizacje i instytucje mające interes prawny do projektu przedstawionego jesienią ubiegłego roku. Tak na szybko doszły trzy art. i projekt zwiększył swą objętość z 93 do 119 stron.

Targi NECROEXPO za nami

NECROEXPO wspólnym sukcesem całej branży

Blisko dwa tysiące podpisanych umów i sprzedanych produktów – taki rezultat maluje tegoroczna 9. edycja  Międzynarodowych Targów Branży Pogrzebowej i Cmentarnej NECROEXPO 2022. Pomimo trzyletniego, pandemicznego zastoju i związanych z nim obaw wystawców i kontrahentów, tegoroczne NECROEXPO w Targach Kielce prezentuje się bardzo dobrze nie tylko na zdjęciach, ale także w liczbach.

Tegoroczna edycja NECROEXPO zgromadziła 88 wystawców z 7 krajów, dwa i pół tys. mkw powierzchni wystawienniczej. Ponadto targi przyciągnęły 1500 zwiedzających.

Omówią przyszłość branży na NECROEXPO 2022

Czy mnogość organizacji branżowych służy poprawie całej branży, czy jak niektórzy mówią zaspokojeniu własnych ambicji czy też własnych interesów? To temat spotkania, które odbędzie się 3 czerwca, w Sali G Targów Kielce, podczas targów NECROEXPO 2022. Spotkanie poprowadzi Krzysztof Wolicki – Redaktor Naczelny magazynu MEMENTO - prezes Polskiego Stowarzyszenia Pogrzebowego.

DF MEMENTO partnerem medialnym Necroexpo

Najstarszy opiniotwórczy magazyn pogrzebowy w kraju po raz kolejny został partnerem medialnym targów Necroexpo, które odbędą się w Targach Kielce od 3 do 5 czerwca 2022. Wydawnictwo zostało stworzone w 1997 roku przez jednego z pionierów dziennikarstwa funeralnego w Polsce – Wojciecha Krawczyka.

Konferencja FIAT-IFTA Budapeszt 2022

W dniach 15-17 czerwca 2022 roku, w przepięknym Budapeszcie* stolicy Węgier odbędzie się coroczne spotkanie Światowej Organizacji Przedsiębiorców Pogrzebowych FIAT-IFTA. Gospodarzem spotkania i konferencji FIAT-IFTA ICD (Międzynarodowej Rady Dyrektorów) będzie Węgierskie Stowarzyszenie Pogrzebowe OTEI (Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület).

Odpowiedź SZEFA URZĘDU DO SPRAW CUDZOZIEMCÓW

W dniu dzisiejszym otrzymałem odpowiedź od Szefa Urzędu do Sprawa Cudzoziemców na pismo skierowane w dniu 15.03.2022 r.

K O M U N I K A T

Szanowni Państwo!
Informujemy, że w dniu 4 marca 2022 r. strony będące organizatorami Targów Funeralnych MEMENTO POZNAŃ im. Wojciecha Krawczyka: Polskie Stowarzyszenie Pogrzebowe oraz Grupa MTP, podpisały porozumienie, na mocy którego zgodnie postanowiono, iż targi MEMENTO w dotychczasowej formule nie będą organizowane przez w/w podmioty.

Przedstawicielom branży funeralnej już wkrótce zaproponujemy uczestnictwo w zupełnie nowym przedsięwzięciu, którego celem jest dalsza integracja oraz wsparcie dynamicznego rozwoju sektora rynku usług.

Krzysztof Wolicki
Prezes Polskiego Stowarzyszenia Pogrzebowego

Pisma z prośbą o wytyczne

W związku z napływem bardzo dużej liczby obywateli Ukrainy i trudnym w chwili obecnej do określenia okresem ich przebywania na terenie Rzeczpospolitej Polskiej, Polskie Stowarzyszenie Pogrzebowe skierowało pisma do Ministra Zdrowi i Szefa Urzędu do Spraw Uchodźców z prośbą o wydanie wytycznych dla zakładów pogrzebowych jak i cmentarzy co do postępowania w momencie zgonu obywatela Ukrainy na terenie Polski.